logo
     


Forside
Rapport
* Indledning

*3D Software

* 3D Hardware

* 3D Printere

* Arduino

Links

Projekt-ansøgning

Kontakt

Rapport

 
RAPPORT OM ORLOV TIL EFTERUDDANNELSE I SKOLEÅRET 2014/2015
Lars Koue Mogensen Testrup Højskole
 

Alle link i noterne er samlet i https://www.channelkit.com/lkm-dk/side-fodnoter/

3D Printere

3D Printer typer
Der findes 2 hovedtyper af 3D printere.

SLA printere Stereolithografi, og SLS Selective laser sintering SLM:Selective laser melting Electronic Beam Melting (EBM)
Her har man en beholder med granulat eller flydende materiale, hvor en kilde hærder overfladen mens det hærdede / sintrede/ smeltede materiale fjernes fra overfladen (enten op eller ned) til printet er færdigt : Stort set alle professionelle printere er af disse typer. De kræver generelt ikke at det printede emnet kan stå selv, og der er ikke problemer med udhæng og lignede. Emnerne kan fremstilles i alt fra epoxyplastik til titanium Denne type printere har vist sig at have store arbejdsmiljø problemer Derudover koster de fra ca. 25.000 kr. og op.

Additiv fremstilling:  Fused deposition modeling (FDM)/ Fused filament fabrication (FFF)
 Denne type er den almindelige til hjemme Printing. Her printes med en plastik tråd ABS, PLA, Nylon, Akryl osv., der opvarmes og derved smelter fast til underlaget. Der bygges så ovenpå indtil emnet er færdigt. Man er ved at komme til 4-5 generation, hvor betjeningen påstås at nærme sig en blækprinter, men jeg har ikke oplevet brugere, der ikke havde en række tricks for at få  printeren til at fungere..
Der findes et utal at fabrikater med jeg vil kort nævne nogle få at de store mærker.

Cubify fra verdens største printer leverandør 3D-systems. Er nok det mest strømlinede, næsten mac-agtige printerserie, og helt i tidens ånd findes der en EKOCYCLE™ Cube, som bruger genbrugs plast .

XYZprintings da Vinci printere er lidt billigere, men stadig strømlinede, findes bl.a i en model med 2 printerhoveder, så man kan printe med 2 farver til 5500 kr og op.

MakerBot Replicator er en af deltagerne I det originale RepRap project som ville lave ”replicating rapid prototyper” som er et open source projekt der vil accelerere udviklingen af 3D printere .
Halvprofessionel maskiner der koster fra 15000 kr. og op .

Ultimakersvar kendt for at være monteret i et træ skelet. De var nogen af de mest udbredte første og anden generations maskiner.
Mens deres nyere version 2 ligner et hvidmalet medicinskab priser fra 14.000 kr. og op .

 
Printer materialer
Til FDM printere fås printertråd, kaldet filament, i forskellige kvaliteter og farver, fælles for dem er at det er plastik. Det er alletiders når der er tale om en prototype. FDM printere og også mindre SLA printere benævnes ofte som prototype værktøjer. Det er fine til at undersøge om te-sien nu faktisk passer til te-posen, om batteriet nu faktisk kan være i kameraet.

3D service
Hvis man ikke printer selv, så kan man som nævnt sende sin STL fil til en lokal printer gennem 3Dhubs.com. Her kan man også finde et design, hvis man ikke selv har noget at printe.
Når man har sendt STL-filen kan man se hvad det koster og vælge hvem man bestiller printet hos. I mit tilfælde sendte jeg en te filter holder i halv størrelse ud og fik priser på mellem 550 og 220 kr. Man kan så bestille og printerens ejer har så 24 timer til at acceptere ordren.

Hvis man ikke vil sende til den lokale FDM printer findes der er række 3D printerservices. Sculpteo.com er en ren printer service. Man uploader sit design, det bliver tjekket og man tjekker selv om der er fejl i designet - det er hult der hvor det skal være det osv. Derefter vælger man materialer, betaler og sætter sig til at vente.

Shapeways.com og i.materialise.com er både printer service og butik, ligesom blurb.com er det inden for bøger. Her sælger man også sine designe, som selvfølgelig kan bestilles i alt fra plastik til massivt guld. Endelig kan man på flere af siderne hyre designere til at hjælpe sig med ens design.
Thingiverse.com er del af Makerbot, kan det samme som de øvrige, men har samtidigt design biblioteker, hvor man kan hente tegninger, der kan modificeres.

Når man så går på jagt i de forskellige printservices shops og biblioteker, så består de af dimser: Gadgets, Accessories, Jewlery, Art, Home Decor, Games, Miniatures….  altså dimser.

Hos shapeways.com koster et almindeligt plastikprint incl. Forsendelse ca. 140 kr for en tefilter holder i halv størrelse. Det er det halve af hvad man betaler gennem 3Dhubs. Leveringstiden er fra en uge og op Til gengæld kan man bestille samme emne til $ 5001.05 i platin…..

 

Kan FDM 3D print bruges til noget?
Min oplevelse har været at nye teknologier betyder nye muligheder. Mulighederne præsenterer sig på det nærmeste giver sig selv.
Da der kom nye digitale muligheder inden for fotografiet blev de alle udnyttet. Så snart der var brugbare digitale kameraer, blev de udnyttet, dels til at lave nye typer billeder og dels til at demokratisere udtrykket. Photoshop og andre manipulative værktøjer gjorde sit. Da der kom scannere, matrixprintere og senere billedprintere, blev det brugt til helt nye former for kunst.
Jeg havde, som noget selvfølgeligt gået ud fra at når mulighederne var til stede ville projekterne også præsentere sig. Når man får et nyhedsbrev fra 3dprintingindustry.com en gang om dagen med nye muligheder i alt fra bio-print til print af huse . Når ing.dk flyder over med temaer om 3d print og når Lise Skytte Jakobsen og andre beskæftiger sig med det kunstneriske udtryk skabt med 3D printning
Men jeg har svært ved at se et FDM 3D print som et færdigt produkt.
På Testrup Højskole underviser vi i 3D form, hovedsagligt keramik, gips og bronze aluminium og tin, men også træ og jern.
Når vi laver bronze enten i sandform eller i cire-perdue har vi en form i træ, voks eller et andet materiale, som er vores prototype. Vi har på forhånd en ide om det vil fungere inden vi støber. Det vi får ud af det er så i et ædelt materiale enten tungt og substantielt som bronzen, levende som træet, kompliceret og uudgrundeligt som keramikken eller koldt og skarpt som jernet (eller hvilke adjektiver man nu forbinder de forskellige materialer med). Men hvad kan plastik i en skulpturel sammenhæng, specielt når formatet ikke kommer over 20x20x20 cm? Printertiden er et andet problem , i linket er der angivet en printer tid på et døgn for en lille globus. Den ville en elev kunne lave i gips, lave en silikoneform, og støbe den i tin på den halve tid.

Ved en lokal test af en tefilter holder var den rene printtid ca. 5 timer, efter 2 forsøg, bl.a. ved hjælp af hårlak på emneplade at hindre at emnet bøjede. Hvis man skal oversætte det til et hold på 12  elever, så er der 60 timers printertid

Vi prøvede om man kunne lave plastik-perdue, altså smelte/brænde forskellige typer plastik ud af der var indstøbt i gips. Det kan ikke lade sig gøre med de almindelige plastformer, for de efterlader en askeskal i formen, så støbning med bronze, aluminium eller tin vil have fejl.

Der findes SLA printere der kan printe i voks, men enten er det eksperimentelle printere eller også er det maskiner der koster på den forkerte side af $40.000  

Jeg er ikke den eneste der har den opfattelse at den nuværende 3D printer måske ikke er kommet for at blive. I oktober 2014 indrettede Berlins største butik med kunstnerartikler PLANET MODOLOR på Moritz Platz en afdeling med 3D scanning og FDM 3D print, hvor man kunne bestille print efter sine filer og få lavet 3D miniaturer af personer. Den lukkede i maj måned 2015.

Måske er vi et sted der svarer til matrix printerens storhedstid i 1980’erne, hvor den blev demonstreret til at kunne alt, ved bl.a. at printe Snoopy liggende på sit hundehus med en kalender nedenunder og man begyndte at bruge termen NQL for Near Letter Quality? Matrix printeren viste sig at være starten på tekst og billedprinteren som vi kender dem i dag, men i sig selv en kortlivet opfindelse.

Måske bliver SLA print mere sikkert og meget billigere med tiden, så man ville kunne anskaffe sig printere, der kunne levere print i en kvalitet, størrelse og til en pris der kan konkurrere med det man kan fremstille i hånden.

Hvor får man hjælp?
Min erfaring er at de lokale printere fra 3Dhubs.com er meget villige til at give gode råd og flere af dem vil jeg kunne bruge som gæstelærere/sparringspartner i undervisnings sammenhæng.